• nl

Flinke ouders

De eerste schooldag. Van poepluiers naar lunchtrommels. Wat nu?

door Olivia Prinzen, moeder van twee jongens.
De eerste schooldag. Van poepluiers naar lunchtrommels. Wat nu?

De eerste schooldag van je kind. Spannend, emotioneel en een beetje eng. Voor zowel je kind als ook voor jou. Als die kleine de eerste stap zet richting de onbekende grote wereld, genaamd school, kun je je gaan afvragen hoe de tijd zo snel is gegaan.

‘Wat? Vier jaar alweer voorbij? Gisteren verschoonde ik die poepluiers nog!’ En dan komen ook snel de spannende vragen: ‘Kan mijn kindje zonder mij?’ ‘Gaat hij vriendjes maken?’ ‘Hoe zal zijn leraar zijn?’ Uiteindelijk komt het allemaal goed, maar als je het gevoel hebt dat je kind er echt stress van heeft kun je helpen door de transitie zo soepel mogelijk te maken. Hier wat tips.

1. Praten, Praten, Praten

Simpel, maar belangrijk. Praten met je kind over wat hij kan verwachten van school kan een hoop stress wegnemen. Je kan de regels uitleggen, de schema’s, hoe de dingen werken. Als je kind ongeveer weet wat hij kan verwachten neemt dat al wat druk weg. Leg ook uit dat als hij iets niet snapt dat het helemaal niet erg is. Hij kan het tenslotte gewoon vragen aan de leraar. Voor je het weet is de dag voorbij en kan hij weer terug naar mama (of papa).

2. Wees voorbereid

Voorbereiden voor de eerste dag is ook ‘zo’n ding’. Het klinkt voor de hand liggend, maar als je alles al klaar hebt liggen kun je de eerste ochtend gewoon rustig aan doen. Zodat je niet gehaast de deur uit hoeftt in je ochtendjas en slippers om voor de eerste bel op school te zijn. Je kunt genieten en die rust straal je af op je kind. Je wilt dit moment ook herinneren (het is een grote stap!) zonder de beslommeringen van het dagelijks gedoe.

3. Traan-vrij afscheid (snik)

Sommige kinderen hebben angst om los te laten. Hoe dapper ze ook lijken thuis, die moed kan in hun kleine schoentjes zakken als ze eenmaal op het schoolplein staan en al die vreemde gezichten zien. Verzeker je kind ervan dat je ze weer op komt halen en dat je niet kan wachten om te horen wat hij ervan vond.
Het helpt ook door even te praten met de leraar, zodat je kind ziet dat jij die leraar vertrouwd. Dat maakt het voor je kind ook een stuk veiliger.
Een goede tip is ook om zijn favoriete knuffel te laten meenemen. Als dit is toegestaan door de leraar uiteraard. Andere geruststellende voorwerpen kunnen een familiefoto zijn of een dekentje.

4. Weer thuis = Thee, koekje, zitten en luisteren

Een van mijn eigen fijne herinneringen aan mijn moeder is, dat wanneer je thuis kwam ze thee ging zetten. Ze gaf me een koekje, ging zitten en luisterde echt even naar mijn dag op school. Een heerlijk moment.
Laat je dagelijkse huishoudelijk werk even voor wat het is en luister. Stel simpele vragen en kijk of hij gelukkig is en een fijne dag heeft gehad.
Gun hem ook genoeg rust. Veel ouders zien hun kind vermoeiend thuis komen de eerste week. Dat is niet vreemd. De eerste week moeten ze wennen aan een totaal ander ritme en een stortvloed van informatie. Dat is ook erg vermoeiend. Geef ze de tijd daaraan te wennen.

Wees tenslotte niet ongerust als je kind meer moeite heeft met aanpassen. Je bent niet de enige!! Uiteindelijk komt alles goed en houden de zorgen vanzelf op.