• nl

Flinke ouders

Nette manieren aanleren. Waarom beleefdheid belangrijk is en niet ouderwets.

door Nicole Geleen, moeder van 3 kinderen.
Nette manieren aanleren. Waarom beleefdheid belangrijk is en niet ouderwets.

Nette manieren aanleren. Wie doet dat nog? Zinnen als: ‘Alsjeblieft’ ‘Dank je wel.’ ‘Mag ik…’

Ouderwets hoor, die standaard zinnetjes die we onze kids aanleren om ze in een beetje acceptabele volwassene te vormen (of om indruk te maken op oma). Nee, niks ouderwets. Het is veel meer dan dat. Het is een begin! Dit zijn redenen die bewijzen dat kleine beleefdheden belangrijk zijn.

Respect

Als ouders wil je respect van je kinderen. Toch? (ik zie je knikken) Normen en waarden op zeer jonge leeftijd aanleren is een hele praktische manier om alvast een goede fundering te leggen. Een fundering die leert dat ze respect hebben voor anderen. Maar wat de meeste mensen hierbij missen, dat ze ook leren dat ze zelf het respect van anderen waard zijn als ze het ontvangen. Op die manier bouw je succesvolle relaties. Niet alleen tussen jou en je kind maar ook in alle andere relaties die gaan volgen. En het gemakkelijkst is daar mee te beginnen in je eigen huis.

Dankbaar

Een simpel ‘dank je wel’ leert dat je dankbaar moet zijn voor de kleinste dingen. Tegenwoordig voelen kinderen zich steeds meer ‘entitled’, zoals ze dat in Amerika zeggen. Ze gaan ervanuit dat ze er recht op hebben. Zonder enige prestatie. Verjaardagspartijen, Sinterklaas, Kerstmis, Pasen. Alles wordt groter en duurder (zucht). En om die reden verwachten kinderen ook meer. En geef ze eens ongelijk. We doen het onszelf aan. Ze zijn het gewend. En daarmee groeit die ‘entitlement’ alleen maar. Ze verliezen perspectief als de hele wereld lijkt te draaien om hen. Een beetje dankbaarheid leren (misschien met af en toe een klusje) kan veel helpen om dat perspectief weer even recht te zetten.

Nederigheid

Tegenwoordig leren we kinderen ook op te komen voor zichzelf en te durven. Iets waar ik het volledig mee eens ben overigens. Maar het is lastig om ze tegelijkertijd ook nederigheid aan te leren. Om niet arrogant te worden. Mensen horen liever iemands mening (of staan ervoor open) als die een beetje respectvol wordt gebracht (alhoewel ik daar in het huidige politieke klimaat wel eens aan twijfel). Er zullen altijd mensen zijn met een bepaalde autoriteit in hun leven, van ouders tot leraren tot bazen en de overheid. Hoe je op een normale manier communiceert met de juiste vaardigheden is goud waard.

Dus, niks ouderwets die kleine beleefdheden. Leer ze ‘dank je wel’ zeggen, de waarheid te vertellen, hun beurt af te wachten en dat kindjes die vragen worden overgeslagen. Vermoeiend…maar straks ben je er blij mee. Het is de investering waard, al is het maar voor de rust in je eigen huis 🙂